sebastiaan jansen architectuur

centrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakerscentrum voor muziekmakers

centrum voor muziekmakers, amsterdam

Nominated for ArchiPrix 2010

The Centre for Music Makers is a (public) multi facility institute where both professional and amateur musicians can rehearse, execute and meet. This building typology is totally new in the Netherlands, and even around the world. The musician comes in, rents a room for a particular amount of time, practices and goes home again. Furthermore there are public functions such as: shops, restaurants, cafés and two larger (public) music halls. With these boundary conditions is anticipated further on into a concept and programmatic organization of the building scheme.

Program organization: An air castle
The analogy of the air castle defines 3 elements in the building. A public ground floor where the building volume is floating above. A in-between layer which houses storage and bigger public volumes such as concert halls. And a third layer with all (generic) studio clusters: music rehearsal rooms in all sorts and sizes. The inner and outside morphology reacts on this three step principle.

Urban morphology vs volumetric appearance
All the urban signals coming from the surrounding are reflected onto the building. The shape react on the smaller suburban living district on the south side, the water at the west and the highway on the eastside, by gradually tapering down towards it. The higher volume of the building functions as a landmark between the highway and the new development in the water on the other side.

Stairway: routing and social collective spaces
The stairs are the mayor blood vessels in the building it’s organs. They house the front offices of the different music clusters, which provide services to both musicians and studio spaces. They also accommodate lounges where the musicians can rest and chill out for a little while. The stairway houses the social collective and the routing area’s which provide the quality of space and generate activity. This vertical sculpture changes shape and posture when the functions which surround it differ. The stairway functions as a concrete sculpture in space which provides the spatiality and the quality of space in the elsewhere generic programmatic stacking of music studio’s.