sebastiaan jansen architectuur

PanoramaTOP 2009PanoramaTOP 2018FINAL IMPRESSIE copy

scheveningen baai, den haag

Scheveningen Baai, een duurzame oplossing voor een nieuwe badplaats

Een dam in plaats van de verroeste pier met een attractie van wereldformaat en een veel breder strand vormen de duurzame oplossing voor een nieuw Scheveningen.

 

Scheveningen Baai
Het plan is om op de plaats van de huidige pier een dam (met parkeerplaatsen) in zee te maken. Door de natuurlijke aanwas (zandmotor) wordt het strand daardoor veel breder en ontstaat tussen de boulevard en het strand ruimte voor een duinenrij, waardoor ook de verbinding met de natuur opnieuw wordt benadrukt. De strandtenten kunnen hierdoor verder van de boulevard komen. Aansluitend op Scheveningen Haven ontstaat zo Scheveningen Baai.

 

Verbinding met de natuur
De pier moet geen betonnen onderbreking zijn van de natuur. Maar mag wel het excentrieke beeldmerk van Scheveningen blijven. Door de dam met parkeerplaatsen (5000 plaatsen), kunnen de parkeerplaatsen op het Zwarte Pad weg en deze omgeving worden terug gegeven aan de natuur.


Groeimodel

Aan deze dam kunnen functies toegevoegd worden, enerzijds om het idee exploitabel te maken anderzijds om de route naar het eiland aantrekkelijker te maken. Op deze manier ontstaat een bottum-up ontwikkeling welke groeit door de jaren heen (te vergelijken met Mont Saint-Michel).

 

Opera in zee
Het meest spectaculaire onderdeel van het plan is een opera en muziektheater in zee op de plaats van de huidige pier. Hiermee krijgt Scheveningen een nieuwe grote attractie met allure die alle seizoenen publiek trekt van hoog niveau. Het gebouw moet een icoon vormen van hoge architectonische kwaliteit, zoals het Sydney Opera House.