sebastiaan jansen architectuur

sport medisch centrumsport medisch centrumsport medisch centrumsport medisch centrumsport medisch centrumsport medisch centrum

sport medisch centrum

Het Sport Medisch Centrum (SMC) is een gebouw dat zijn bezoeker laat bewegen. Door een combinatie van behandelen en een trainingsprogramma in de bewegingszalen krijgen de fysio- en manueel therapeuten in dit centrum de patiënt snel weer fit. In het SMC worden vele topsporters behandeld en in combinatie met de beste therapeuten en apparatuur, krijgen ook de ‘gewone’ patiënten optimale zorg en de beste behandelingen.

Organisatie
In een traditionele (gebouw)organisatie ontstaan er tussen de behandelkamers en bewegingszalen gangen en trappen welke meestal beschouwd kunnen worden als logistieke (rest-) ruimte. Veelal niet bruikbare ruimte, maar wel noodzakelijk voor het functioneren van het centrum.
In de beoogde nieuwe organisatievorm is getracht de verkeersruimtes te gebruiken zodat er bewogen kan worden. Door de logistieke ruimte te interpreteren als bewegingsruimte ontstaat er een fysieke beweging tussen de verschillende functiegroepen. Op deze manier laat het gebouw zijn gebruikers bewegen en sluiten deze bewegingen optimaal aan bij de behandelingen die gegeven worden in het centrum.

Concept
Door een stapeling van functies is een compact gebouw gemaakt. De drie lagen behandelkamers van 3 meter hoog, staan tegenover twee bewegingszalen van elk 4,5 meter hoog. De atletiekbaan linkt als een doorlopende mobius ring alle verschillende functies in het centrum aan elkaar. Geïnspireerd door de trappen waar velerlei oefeningen op gedaan worden, ontspringen er vanuit de atletiekbaan verschillende vormen en trappen, hierop kunnen verschillende oefeningen gedaan worden.

Anatomie van het centrum
Net als bij het menselijk lichaam kan er in het SMC gesproken worden van anatomie. De verschillende functies in het centrum hebben een relatie met elkaar, die het totaal in stand houdt.
De groene long, het duurzame element, in het hart van het centrum ademt zuurstof uit naar de gebruikers. Door de groene invulling met planten wordt er zuurstof omgezet door middel van fotosynthese. Met zijn centrale positionering in het centrum verzorgt dit element ook meerdere duurzame installatietechnische functies. Bovenin de long wordt elektriciteit en warmte opgewekt door zonnecollectoren. Deze worden lager in het gebouw weer afgegeven aan de verschillende functies.
De aderen worden gevormd door de conceptmatige atletiekbaan, welke langs de behandelkamers en door de bewegingszalen heen stroomt.
De ruggengraat wordt gevormd door de meer gesloten behandelkamers, welke zich rondom de bewegingszaal kromt.

Overall concept en branding
Het Sport Medisch Centrum krijgt meerdere vestigingsplaatsen in Nederland. Hoewel de (anatomische) samenstelling van het programma kan verschillen in omvang en samenstelling, is een duidelijke herkenbaarheid gewenst. Het concept van een bewegelijk gebouw zal hierin leidend zijn.